24 Ekim 2013 tarihinde Meclis’e sunularak, ancak 29 Nisan 2014 tarihinde görüşülen Soma’daki Madenlerde Meydana Gelen İş Kazalarının Araştırılmasına Yönelik Önerge, Soma’da meydana gelen ve 282 işçinin ölümüne neden olan maden kazasının yaşanmasından iki hafta önce reddedilmiştir.
Meydana gelen iş kazalarının ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile nedenlerinin araştırılması amacıyla Mecliste bir Araştırma Komisyonu Kurulması istemiyle verilen önergeye, aynı maden ocağında geçtiğimiz sene meydana gelen kazaların ardından verilen soru önergesine Bakanlık tarafından verilen cevap da eklendi.
Bakanlık: “Faaliyetlerin Durdurulmasına Gerek Yok” dedi.
Soru önergesinde Mart 2013’te verdiği yanıtta kömür ocağına son 7 yılda 10 kez denetleme yapıldığını, bu denetlemelerde işyerinde 66 adet kusur tespit edildiği bildirdi. 12-14 Eylül 2011’deki teftişte 14 noksanın tespit edilmesi nedeniyle işyerinin kapatıldığını, 1 ay sonra ise işyerinin yeniden faaliyete başladığı ifade edildi.
Gelen cevapta, söz konusu maden ocağında 5-16 Ekim 2012 tarihlerinde yapılan teftiş sonucunda bazı eksikliklerin giderildiği, 14.11.2012 tarihinde yapılan denetimler sonrasında ise ruhsat sahibine uyarı cezası yazıldığı ancak “yangınların meydana geldiği alanlarda üretim faaliyetleri sonlandırılarak başka alanlarda gerekli önlemler alınması, can ve mal emniyeti açısından tetkik tarihinde tehlikeli bir durum bulunmaması nedeniyle üretim faaliyetlerinin durdurulmasına gerek duyulmadığı” ifade edildi.
10 Kez Denetlendi Ama Üretim Durdurulmadı
Bakanlık tarafından 2005, 2007, 2008, 2010, 2011 ve 2012 tarihlerinde olmak üzere toplam 10 teftiş yapıldığı ve çeşitli noksanlıkların tespit edildiği ve şirkete idari para cezasının kesildiği ifade edilse de üretim faaliyetleri durdurulmadığı, verilen cevapta yer aldı.
Maden Ocakları Hata Kabul Etmez!
20 Ekim 2013 tarihinde meydana gelen yangında bir işçinin daha ölmesi üzerine, yapılan denetimlerin yetersiz olduğu vurgulanarak dün Meclis’e verilen araştırma önergesinde; maden ocaklarının hata kabul etmeyen, ağır ve tehlikeli işler sınıfına girdiğini ve yapılan teftişlerde bulunan her noksanlığın oldukça önemli olduğunu vurgulandı. Yapılan teftişler sonucunda kesilen idari para cezalarının iş kazalarına engel olmadığının, mevcut denetim yollarının yetersiz kaldığının ve yaşanan iş kazalarının ölümle sonuçlandığının da altı çizildi. Örnek olarak Soma’da yaşanan son olayı bir kez daha hatırlatıldı.
Partilerin Ortak Paydada Buluşması Gerekiyor
Araştırma önergesinde Meclis tarafından konuya el konularak yapılacak bir araştırmanın bundan sonra maden ocaklarında olabilecek iş kazalarının önüne geçilmesi ve tüm partilerin ortak paydada konuya duyarlılık göstermesi açısından son derece önemli olduğu da ifade edildi.
Bir önceki yazımız olan %3 Seçim Barajı Uygulaması İçin Kanun Teklifi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.