Blog

işçi1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanılması için hazırlanan kanun teklifi meclise sunuldu. İşçi ve emekçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan, dünya tarihinde önemli bir gün kabul edilen 1 Mayıs ülkemizde de uzun bir süre kutlanmış, 1977 yılındaki 1 Mayıs ise Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kanlı 1 Mayıs olarak geçmiştir. İşçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanması gereken 1 Mayıs, 2429 sayılı Kanun’da yer alan düzenlemeyle ulusal bayram ve resmi tatil olarak kabul edilmiş olmasına karşın, her yıl bayram kutlamasından ziyade toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’nin en fazla işçiye sahip ili olan İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları, bayram öncesinde istikrarlı bir biçimde mülki amirlik tarafından çeşitli gerekçeler gösterilerek Taksim Meydanı dışındaki alanlara yönlendirilmek istenmektedir. Oysa Taksim Meydanı, kanlı 1977 1 Mayıs’ıyla beraber işçi bayramının sembolik kutlama alanı haline gelmiş olup 1 Mayıs ile özdeşleşmiş bulunmaktadır. Bu nedenle işçiler tüm yasaklama ve engelleme kararlarına rağmen bayramlarını aynı zamanda 1977 kanlı 1 Mayıs’ının anma yeri olarak Taksim Meydanı’nda kutlamak istemektedirler.

2014 yılının ilk üç ayında yaşanan iş kazalarında 54 işçi hayatını kaybetmiş ve en az 258 kişi de yaralanmıştır. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli tedbir alınmaması dolayısıyla hemen her gün ölüm ve yaralanma haberlerinin alındığı ülkemizde, bayram yapmayı en çok hak eden sınıf işçilerdir. Ancak buna rağmen Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen kutlamaların engellenmesi çeşitli olaylara sebebiyet vermekte ve işçiler bu anlamlı günde bayramlarını kutlamaktan mahrum edilmektedirler. Taksim Meydanı’nın işçiler açısından tarihi ve sembolik anlamı bakımından her yıl 1 Mayıs kutlamalarının burada gerçekleştirilmesinin önünün açılması gerekmektedir.

Meclise sunulan kanun teklifi ile 1 Mayıs’ın bayram olarak kutlanabilmesinin, tarihi anlam ve önemine uygun olarak anma ve kutlamaların yapılabilmesinin sağlanması, bayramların kutlanmasına ilişkin yönetmelikte işçi ve emekçilere ait bir bayramda etkin görev üstlenmesi gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yer alması, 1 Mayıs gününün özel anlam ve önemi karşısında özellikle 1977 yılı 1 Mayıs’ında ölen yurttaşların anılması ve artık vazgeçilmez bir sembol olan Taksim Meydanı’nın resmi kutlama alanı olarak kabul edilmesi amaçlanmaktadır.

Tarihsel süreçte 1 Mayıs bir yandan ulusal bayram kabul edilmiş diğer yandan bayram olgusunun aksine toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak değerlendirilmek suretiyle emekçilerin bayram kutlamalarına izin verilmemesi yönünde idari kararlarla toplumsal gerilim istikrarlı şekilde arttırılmıştır. Hem toplumsal gerilimin önüne geçilmesi hem de adına yakışır şekilde kutlama yapılabilmesi amacıyla 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda düzenlenmesinin önünün açılması öngörülmektedir.

Meclise sunulan kanun teklifi ile ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak kabul edilen 1 Mayıs’ın adının ‘İşçi ve Emekçi Bayramı’ olarak değiştirilmesi, 1 Mayıs’ın İstanbul ilinde Taksim Meydanı’nda kutlanması, bayram kutlamalarına katılacak kişilerin güvenliğinin sağlanması ile yiyecek ve su ihtiyaçlarının karşılanmasının ilgili il valiliği ve kutlama alanının bulunduğu yer kaymakamlıklarınca gerçekleştirileceği, aynı zamanda Taksim Meydanı’nın adını ‘1 Mayıs Taksim Meydanı’ olarak değiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bir önceki yazımız olan CMK'nın 100.116. ve 128. Maddeleri değiştirildi. başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.